Мальовничі місця 

Доломітові Альпи (Dolomites)

Популярний регіон у Європі для відпочинку та туризму
Доломітові Альпи (італійською Dolomiti) – гірський масив у Східних Альпах в Італії, розташований на території провінцій Больцано, Тренто, Беллуно, Порденоне та Удіне. Доломіти (Dolomites)

є популярним регіоном у Європі для заняття туризмом та зимовими видами спорту. Масив загальною протяжністю 150 км займає площу близько 16 тис. км², і включає 18 вершин висотою понад 3 тис. м над рівнем моря. Найвища вершина – гора Мармолада (3342 м. над рівнем моря).

Доломітові Альпи – це створена природою найбільша архітектура, яка відрізняється ландшафтами з вертикальними урвищами, скелями, довгими і вузькими долинами, а в центральній частині знаходяться близько 40 льодовиків. Більша частина схилів покрита гірськими луками, у нижній частині схилів ростуть соснові та листяні ліси. На території регіону розташовані кілька природних парків та національний парк Доломіт Белунезі. У 2009 році гірський масив був включений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО як унікальний природний об’єкт.

Основні курорти регіону
На території Доломітових Альп розташовані близько 50-ти гірськолижних курортів (див. «Гірськолижні курорти Італії»), серед яких є, як з багатою історією та власними традиціями, що вже відбулися, курорти з авторитетною і позитивною спортивною репутацією, де проходять престижні міжнародні змагання, так та невеликі поселення, придатні для зеленого туризму. Відстані між гірськолижними курортами регіону невеликі, між якими добре налагоджено транспортне сполучення. Тому живучи в одному селищі, можна скористатися усією інфраструктурою сусідніх курортів.

Найбільш популярними і з високорозвиненою інфраструктурою вважаються Валь-ді-Фасса, Валь Гардена, Альта Бадіа, Саппада, Арабба, Ортизеї, Кортіна д’Ампеццо, Кронплатц, Валь-ді-Ф’ємме, Мармолада, Сан-Мартіно-ді-Кастроцца, Валле Ізарко , Тре Валлі, Чиветта, Пассо Ролле.

Гірськолижні траси
Для багатьох любителів гірськолижного спорту та відпочинку в Альпах – Доломіті улюблене місце. У цьому альпійському регіоні розкинулися 12 великих долин із селищами та невеликими курортними містечками з усіма благами цивілізації. Тут безліч гірськолижних трас різного рівня, також є траси для бігових лиж.

Загальна довжина гірськолижних трас різного рівня в Доломітових Альпах перевищує 1500 км. Їх обслуговують понад 500 витягів, які постійно модернізуються. Підготовлені до катання траси та витяги сусідять тут з комфортабельними готелями, віллами та шале.

Величезна область катання Доломіти Суперскі користується особливою популярністю, складається з 12-ти гірськолижних курортів, включаючи Валь-ді-Фасса, Валь Гардена, Альта Бадіа, Арабба, Кортіна д’Ампеццо, Кронплатц, Альта Пустерія, Валь-ді-Фіємме, Сан- Мартіно-ді-Кастроцца, Валле Ізарко, Тре Валлі та Чиветта, які об’єднані однією системою ski-pass.

Дана система дозволяє користуватися близько 500 сучасними та комфортабельними витягами, що обслуговують понад 1200 км трас. Протяжність синіх трас становить понад 350 км, червоних – понад 720 км, чорних – понад 120 км. Тому, опинившись на одному з 12-ти гірськолижних курортів у цьому районі, варто придбати абонемент Dolomiti Superski, який надасть можливість кататися на всій області.

Найпопулярнішими курортними зонами області катання Доломіт Суперські є долини Валь-ді-Фасса, Валь-ді-Ф’ємме, Валь Гардена і фешенебельний курорт Кортіна д’ Ампеццо. Усі містечка та поселення зберегли свій альпійський стиль та чарівність.

Селла Ронда (Sella Ronda)
Досить популярний гірськолижний маршрут Селла Ронда – це замкнутий круговий маршрут довжиною трас близько 40 км, який можна пройти в обох напрямках. Маршрут прокладено навколо монолітної групи скель Селла, що проходить через гірськолижні курортні зони Валь Гардена, Валь-ді-Фасса, Альта Бадіа та Арабба.

Мармолада (Marmolada)
Мармолада – це одна з величних і вражаючих вершин італійських гір, є своєрідною візитівкою регіону. На вершині розкинувся льодовик з однойменною назвою, де надаються унікальні умови для катання до 7 місяців на рік. Період катання на льодовику триває з початку грудня до вересня.

Як дістатися
Найзручніше дістатися до Доломітових Альп можна авіа- або залізничним транспортом. У гірськолижний сезон, який триває з грудня до квітня, крім регулярних авіарейсів додатково відкривається безліч чартерних авіарейсів до найближчих до гірського масиву міст: Больцано, Інсбрук, Венеція, Верона. Однак, добиратися до регіону найзручніше з Інсбрука.

Найближчі залізничні станції йдуть лінією Верона-Бреннеро-Інсбрук-Мюнхен. З цих міст до багатьох гірськолижних курортів Доломітових Альп регулярно ходять автобуси. Також у регіоні функціонує вузькоколійна залізниця, яка з’єднує станції Рокка-П’єторе, Ортізеї, Аллеге, Ауронцо-ді-Кадоре, Кортіна д’Ампеццо та Фалькаде.

Related posts