Незвичайні місця 

Вайтомо – печери світлячків у Новій Зеландії (23 фото)

Нова Зеландія – прекрасна країна, що пишається своїми мальовничими краєвидами. Однак її головні визначні пам’ятки знаходяться не лише на поверхні – вона така ж прекрасна і під землею. Доказом цього служить знаменитий район Вайтомо, що лежить на одному з найбільших островів держави. Він славиться вражаючими вапняковими печерами, які вражають самі собою, але ще особливішими їх роблять численні світлячки, які обрали ці підземні лабіринти як свій будинок. Тисячі крихітних комах випромінюють фосфоресційне світло, створюючи сюрреалістичні світлові інсталяції.

Печери світлячки, що покривають склепіння, мають свою назву – Arachnocampa luminosa. Це представники роду грибних комариків, сфера поширення яких зосереджена виключно в Новій Зеландії. На думку вчених, своє свічення вони випромінюють переважно від голоду, причому, чим голодніші вони, тим яскравіше їхнє світло – так вони заманюють комах у свої пастки. Інші дослідники переконані, що світлячки цілком здатні харчуватись спорами грибів, спокійно обходячись без іншої їжі.

Печерний комплекс Вайтомо (Waitomo Caves) включає кілька печер – Вайтомо, Арануї, Гарднерс Гат і Руакурі, відомих своїми неймовірними сталагмітами і сталактитами, ну і, звичайно ж, великою колонією грибних комариків, що світяться. Величезне скупчення світлячків спалахує тисячами яскравих зелено-блакитних крапок, висвітлюючи печеру і створюючи ілюзію зоряного неба прямо в надрах новозеландської землі. Крихітні створіння мають одну особливість – гучний звук або найменший необережний рух лякає комах, внаслідок чого мерехтіння зникає і настає повна темрява.

Печери світлячків – популярне туристичне місце, куди місцеві гіди щодня організовують численні екскурсії. У піковий зимовий сезон природну пам’ятку відвідує в середньому близько 100 туристів на годину. Під час підземної прогулянки, крім самого милування чарівною ілюмінацією у пітьмі, гостям розповідають різні легенди та міфи про походження унікального місця та появу в ньому дивовижних живих істот. Тури здійснюються на човнах або іншому водному транспорті, оскільки доступних ділянок суші в печерному комплексі Вайтомо немає – тут все затоплено підземними водами. Окрім легкодоступних маршрутів, пропонуються і екстремальні спортивні змагання спелеологів у важкодоступних системах печерного комплексу.

Знаходиться комплекс Вайтомо поруч із однойменним селом на Північному острові, за 12 кілометрів на північний захід від невеликого містечка Те Куїті, звідки до печер всього за кілька хвилин можна дістатися автомобілем. Також популярні піші прогулянки до головної місцевої пам’ятки. Працюють печери світлячків сім днів на тиждень із 9.00 до 17.30.

Related posts